Gepost op

Werkplek of kantoor aan huis, waar moet je aan denken?

bron: http://www.abeautifulmess.com/2014/09/abm-headquarters-tour.html

Thuiswerken is fijn: je hebt alles bij de hand en kan je werkplek precies zo inrichten als jij wilt. Om je er best wel veel tijd door zult brengen is het belangrijk dat de ruimte ook ergonomisch verantwoord is. Je werkplek kan er nog zo leuk uitzien, maar als je na een paar uur last van je rug krijgt, zul je het er niet lang volhouden.

Het belangrijkste aan je werkplek is dat je er prettig kunt werken zonder dat je te maken krijgt met allerlei lichamelijke ongemakken. Denk aan rugpijn, hoofdpijn of last van je ogen. Allemaal zaken waar je last van kunt krijgen als je onder slechte omstandigheden werkt.

Een ergonomisch verantwoorde werkplek, waar moet deze aan voldoen?

Bij een ergonomisch verantwoorde werkplek denk je waarschijnlijk direct aan een goede zithouding en een bureaustoel die in allerlei standen te verstellen is. Wie wel eens bij een groot bedrijf gewerkt heeft, weet precies wat ik bedoel. Hier werken mensen die speciaal jouw werkplek in komen stellen zodat je in ieder geval goed achter je computer zit. Maar dat is nog niet alles. Ook het licht moet goed zijn en je moet regelmatig uit je werkhouding komen omdat je anders te lang in dezelfde houding zit. Ook al is deze optimaal ingesteld, het is nog steeds niet goed voor je lichaam om hier uren te zitten.

Voor je eigen werkplek thuis geldt hetzelfde. Laat je daarom als het kan in de winkel goed informeren over je stoel en bureau. Je kunt natuurlijk ook zelf kijken of je voldoet aan de volgende punten: bij een goede zithouding dien je rechtop te zitten met je beide voeten op de grond. Je armen rusten tijdens het typen op de armleggers van je stoel. Nu weet ik wel dat niet iedere stoel armleggers heeft en dat de meeste thuiswerkers het ook wel eens lekker vinden om vanaf de bank te werken, maar zorg er in ieder geval voor dat je werkplek zo prettig mogelijk is ingericht voor jouw lichaam.

Hoeveel ruimte heb je?

Een ander belangrijk punt is iets waar je eigenlijk maar weinig invloed op hebt; hoeveel ruimte heb je voor jouw werkplek? Beschik je over een aparte werkkamer of doe je het aan de keukentafel? Bij allebei de opties zijn er genoeg mogelijkheden om een perfecte werkplek te creëren!

Bron: http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/f4/01/52/f401527febc774d6795a93b50349059e.jpg

Vaste computer of een laptop?

De keuze voor een computer of laptop verschilt van persoon tot persoon. Een van de belangrijkste punten is natuurlijk waar jij je laptop of PC voor nodig hebt. Ben je veel bezig met fotobewerking of juist voornamelijk met het schrijven van teksten? Bij de laatste heb je een minder krachtige computer nodig en zou je eerder voor een laptop kunnen kiezen. Bovendien geeft een laptop je ook meer vrijheid waardoor je er ook eens voor kunt kiezen om in een café of op een andere plek te werken. Een pc is meestal krachtiger waardoor je er meer mogelijkheden mee hebt. Natuurlijk speelt het ook mee of je over een werkruimte beschikt of dat je juist werkt aan je keukentafel. Op deze plek heb je misschien liever geen loeris van een computer staan.

Hoe maak je je werkplek gezellig?

Je werkplek gezellig maken kan op talloze manier. Een groot moodboard boven je bureau zorgt voor extra inspiratie en zorgt er ook nog eens voor dat je werkplek er in één klap gezellig uitziet!

Bron: http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/e8/e4/38/e8e4387e70ffbf923010104427cc884b.jpg

Met een opgeruimd bureau werk je beter, maar hoe houd je het netjes?

Je bureau of werkplek netjes houden is makkelijker dan het lijkt. Mijn tip is om met bakjes te werken. In deze bakjes verdeel je alle verschillende aspecten van jouw werk, zo weet je altijd precies waar wat ligt en hoef je nooit wat te zoeken. Het scheelt tijd en ziet er ook nog eens netjes uit. Daarnaast heb ik nog een andere tip, die ook door veel bedrijven wordt gehanteerd omdat de schoonmakers anders hun werk niet kunnen doen: de clean desk policy. Om eerlijk te zijn vind ik dit echt een walgelijk woord en druist het tegen alle vormen van creativiteit in, maar eerlijk is eerlijk als ik s’ochtends al moet beginnen aan een rommelig bureau levert dat voor mij niet veel inspiratie en ‘werkzin’ op.