Gepost op

Efficiënt opruimen: een kunst of een discipline?

Je huis opruimen blijft altijd een opgave. En als je het eenmaal netjes voor elkaar heb, dan beloof je jezelf dat je het de volgende keer niet weer een bende laat worden maar iedere dag netjes achter jezelf opruimt. En als je daarin gefaald hebt en de kamer vanuit een hoek observeert en concludeert dat dit inmiddels teveel werk is geworden om vandaag op te ruimen, dan schuiven we het gewoon door naar morgen. Maar morgen wordt overmorgen, dan weer de dag daarna, et cetera.

Plan van aanpak
Ga niet als een ongeleid projectiel door je kamer heen, maar probeer een plan van aanpak te maken. Wat heeft prioriteit? Je begint altijd met het opruimen van de losse elementen die door de betreffende kamer verspreid liggen. Probeer hierbij te bundelen: breng niet iedere theedoek afzonderlijk naar de wasmand, iedere lege fles afzonderlijk naar de plek waar jij je lege flessen bewaart, je snapt mijn punt.

Efficiënt opruimen
Zorg dat je niet voor niks loopt. Een tactiek wat voor mijzelf erg goed werkt is dat ik twee of drie ruimtes tegelijk opruim. Als ik mijn lege flessen naar de eerste verdieping breng, dan kijk ik wat van boven weer naar beneden moet en neem het direct mee. Eenmaal dit object op zijn plek gelegd, kijk ik wat vanuit deze ruimte naar de woonkamer of slaapkamer moet et cetera. Probeer het uit en je zal merken dat dit erg prettig werkt en hoe vaak je normaal gesproken eigenlijk voor ‘niks’ heen en weer loopt.

Opgeruimd houden
En dan komen we bij het moeilijkste puntje: hou je woonruimte opgeruimd. Als je geen troep maakt hoef je het niet op te ruimen en spaar het al helemaal niet op. Dit zorgt voor een negatieve sfeer in je huishouden.