Gepost op

Een moestuin aanleggen, hoe doe je dat?

Bron: http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/2e/1d/a1/2e1da1bc42b9771f850448af59483c6b.jpg

Voor veel mensen is het een droom om een eigen moestuin te hebben en te onderhouden.  Het is niet alleen supergezond, als je het een beetje goed doet kun je er nog geld mee besparen ook! Het enige wat je ervoor nodig hebt is een stukje grond in je tuin of wat ruimte op je balkon. Let erop dat  de plek die je uitkiest genoeg zon krijgt, maar niet te veel wind.

Bron: http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/2e/1d/a1/2e1da1bc42b9771f850448af59483c6b.jpg
Bron: http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/2e/1d/a1/2e1da1bc42b9771f850448af59483c6b.jpg

Wanneer beginnen?
Wanneer je de ideale plek voor jouw moestuin gevonden hebt kun je beginnen! Kies bij het tuincentrum een aantal groenten die jij graag wilt verbouwen (en lekker vindt!). Op de verpakking kun je precies lezen wanneer je moet zaaien of wanneer ze naar buiten mogen wanneer je de plantjes binnen laat opkomen.

Over het algemeen kun je in het voorjaar beginnen met je moestuin. Heb je niet zo veel geduld en wil je eerder beginnen? Dan kun je ook binnen beginnen met een kasje in je vensterbank. Dat ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit. En zijn je plantjes eenmaal wat groter dan kunnen ze naar buiten. Via dit schema kun  je precies zien hoe lang bepaalde planten erover doen om te groeien van zaadje tot een plant die naar buiten mag. Met een beetje goede planning kun je langzaamaan je tuin vullen met kleine groente- fruit- en kruidenplantjes. http://www.organicgardening.com/learn-and-grow/seed-starting-chart

Wat heb je nodig?
Wat je nodig hebt voor je moestuin verschilt eigenlijk per persoon. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf wat voor grond je in de tuin hebt . Zit er weinig voeding in, dan heb je mest  of simpelweg een aantal grote zakken verse aarde nodig. Verder is het handig om stokjes in huis te hebben waar je planten eventueel tegen aan kunnen groeien of klimmen. Voor de rest heb je aan materiaal niet zo veel nodig. Natuurlijk moet je het wel leuk vinden om je moestuin te onderhouden want er komt regelmatig werk bij kijken. Zo moeten de planten water hebben en mag het onkruid geen kans krijgen om op de plekken te woekeren waar jouw groente en fruit moet groeien. Daarnaast kun je last krijgen van ongedierte zoals luizen en slakken, maar hiervoor zijn gelukkig  genoeg middeltjes voor te vinden in het tuincentrum.

Tomatenplantjes

Welke planten en groente/ fruit
Voor welke soorten groente en fruit je gaat is natuurlijk helemaal aan jou, maar het werkt natuurlijk het meest motiverend als je als gelijk wat goeds kunt oogsten. Plantjes om mee te beginnen zijn:

-tomaten
-aardbeien
-komkommers
-aardappels
-druiven

Hoe verzorg ik mijn planten?
Het verzorgen van je planten draait er vooral om dat je plantjes het zo prettig mogelijk hebben; geef ze op tijd water en zorg ervoor dat ze geen last krijgen van ongedierte of onkruid.

Wanneer kan ik oogsten?
Wanneer je kan oogsten staat zoals ik al eerder zei op de verpakking, maar je kunt het natuurlijk ook zelf zien wanneer stuk groente of fruit rijp is. Ik heb eens op internet gelezen dat je niet te lang moet wachten met het oogsten. Want als je het te lang door laat groeien wordt je oogst wel groter, maar het komt de smaak niet ten goede. Bij komkommers bijvoorbeeld, worden de komkommers zelf wel groter vanbinnen zitten dan ook veel meer zaadjes en dit komt de smaak niet ten goede.

Zonnebloemplantjes

Hoe zorg ik dat het er ook nog een beetje leuk uitziet?
Zorgen dat het geheel er een beetje leuk uit ziet doe je natuurlijk al door je planten te ontzien van onkruid en ongedierte. Ongedierte knaagt je hele plant weg en als die bladeren met gaten zien er natuurlijk niet uit. Een dorre plant doordat je vergeten bent water te geven, ziet er natuurlijk ook niet uit! Waar je verder op moet letten is dat je planten niet te dicht op elkaar staan. Het ziet er niet leuk uit, veel te vol! Maar het  zorgt er ook voor dat je planten belemmerd worden in hun groei en dat wil je natuurlijk niet!